قشطلية أهل الخليج والشام واليمن

القشطلية بتاعتــي

علشان خاطر عيون أجمل موني صاحبة أجمل مطبخ فيكي يا مدونات جمهورية مصر العربية هقدم طريقة عمل القشطلية
بس فيه حاجه مهمة يا موني إني لما عملت الصنف ده كان اختراع من بنات أفكاري ولهذا قصة
كان ليا جارة سورية قالتلي إنهم بيعملوا الصنف ده وشرحتهولي بس كانت بتضيف ليه مياه مش حليب
أنا بقى أضفت حليب وطلع رائع ولما قلت لإحدى صديقاتي المتزوجة من رجل يمني قالتلي دي القشطلية
لذلك هكتب ليكي طريقتي ببساطة وبعدين أكتبلك المقادير والطريقة بدقة شديدة تبع أهل صنع القشطلية
قشطلية المصــرية
ـــــــــــــــــــــــــــــــ
لا تختلف عن طريقة عمل حلاوة الدقيق إلا في حاجتين بس
سميد البسبوسة بدل الدقيق
الحليب المذاب فيه السكر بدلا من الماء المذاب فيه السكر
وعلى فكرة أنا بعمل أكلاتي بالبركة
يعني تحطي سميد في سمن أو زيت على النار لغاية لما لونه يتغير شوية صغيرين1-
تكوني مجهزة الحليب المذاب فيه السكر2-
تصبيه على السميد مع الخفق المستمر ولو حسيتي إنه هيكلكع اضربيه في الخلاط3-
بعد كده وحسب الرغبة تضيفي جوز هند للخليط4-
وممكن لو حبيتي تزوقي الوش بالمكسرات وجوز الهند5-
ملحوظة:
ــــــــــــــــ
الصنف بتاعي ده مش بيبقى جامد زي القشطلية المتعارف عليها أنا بعمله بيبقى قريب من المهلبية
كده كتبت ليكي طريقتي
تعالي بقى للطريقة اللي بالمقادير علشان أنا عارفة إنك بتحبي المقادير الدقيقة
***********************************************************
المقادير
ـــــــــــــــــــــــ
ثلاث أكواب حليب بودرة
كوب ونصف سميد
كوب سكر
بيضتين
ملعقة طعام ماء زهر
ثمانيه ونصف إلى 9 أكواب ماء
علبتين قشطة
كيس دريم ويب
الطريقة
ـــــــــــــــــ
سنضع السميد والحليب والبيض والسكر في قدر
ثم سنضيف إليه الماء ونخفقه جيداً بواسطة خفاقة اليد أو مغرفة عادية إلى أن يمتزج الخليط مع بعضه جيداً
ثم سنضع القدر على النار مع التحريك المستمر إلى أن يغلي فنحركه دقيقتين ثم نرفعه عن النار
ونضيف إليه ماء الزهر ونحركه جيداً ثم نسكبه في طبق
والآن نتركه جانباً
سنضع القشطة والدريم ويب في طبق ونخفقهم معاً جيداًثم نسكبها فوق الطبق ونفردها بالتساوي
والآن فوق الطبق سنرش قليل من جوز الهند ثم نرش قليل من الفستق الحلبي
ثم يوضع في الثلاجة على الأقل 12 ساعة ثم يقطع ويقدم
ملاحظة
ـــــــــــــــــ
انتظري إلى أن يبرد الطبق خارج الثلاجة قبل وضعه فيها
ويمكنك تركه إلى أن يبرد ثم ضعي عليه الكريمة المخفوقة مع القشطة وبعدها ضعيه مباشرة في الثلاجة
لو عجبك الصنف ده ونفذتيه يا موني قوليلي النتيجة وصحتين وهنا على قلبك مقدما
جوعتينا يا مصرية
ReplyDeleteتسلم ايدك
انا عايزة من دا
بس فى مكونات مش عندى للاسف
:(
بس هتتحفظ عندى لغاية لما انزل دى لازم تتعمل
شكرا ليك
تقبلى مرورى
تيجي بالسلامة يا نونو
ReplyDeleteبس لعلمك طريقتي أجمل من الطريقة المتعارف عليها
أنصحك تعمليها هتبقى مفيدة جدا لسومة وفي نفس الوقت لذيذة جدا وعن تجربة
دمتي سالمة
يا بختك يا موني
ReplyDeleteتسلمي حبيبتي على الطريقة شكلها يجنن و سهلة
وتقديمك رائع
شكرا حبيتي على كلامك الطيب و نا غيرت اسمي مخصوص
تسلم ايدك يالغلاا
ReplyDeleteانا بحب الحلويات دي
الي فيها حليب وقشطة وكدا
وان شاء الله هبقى اجربها
امووووووووووووووواه
تلم ايدك يا جميل
ReplyDeleteانا طبعا هعمل طريقتك
بس انا عايزة بأه مقادير مظبوطة لطريقتك بالضبط
بالكوبايات او الملاعق
علشان اعرف اظبطها و بعد كده ابقي أوصل للإحتراف و اعمل بالبركة زيك يا جميل
النكهة المغربية الجميلة
ReplyDeleteيعايشك حبيبتي أنا حبيتك برشه برشه
الكلام ده تونسي بس أهو قريب من المغربي بقى
إبقي ادينا دروس في اللهجه المغربي
جربي الوصفه بتاعتي وقوليلي رأيك والله هتعجبك جدا
ودوقيها للي حواليكي وقوليلهم ده اختراع المصرية
واهو كله علشان مصر وتشجيع السياحه
( وش بيضحك )
نورتيني وفي انتظارك دائما
نوارة حبيبتي
ReplyDeleteحبي الحلويات براحتك وكلي بألف هنا وشفا بس إياكي واللظلظه اللي هي البألظه اللي هي الربربة
حافظي على وزنك يا ملكة الرشاقة والأناقة والشياكة
مواهين مش مواه واحده
حبيبتي موني
ReplyDeleteعايزة مقادير مني أنا ؟
عاااااااااااااااا وكمان عاااااااااااا
أنا مش بعمل أي حاجه بمقادير إلا بس الحاجات اللي بتكتبيها
لكن أنا كل شغلي بالبركه وبيطلع جميل
بجد هزعل والله أنا عايزاكي تعملي بتاعتي مش التانية
أرجوكي حاولي تحترفي علشان خاطري
جربي دي كأنك بتعملي حلاوة الدقيق ومن السماكه بتاعة الخليط هتقدري تميزي مقاديرك صح ولا عايزة تظبيط
عرفيني النتيجه
موااااااااااااااه
و الله انا حبيتكم كمان و بشكر الفرصة السعيدة لي خلتني أتعرف بيكم -كان حضي جامد لما دخلت لمدونة موني بالصدفة و عرفتكم-
ReplyDeleteاضاهر أن كلكم مصريين مش كده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
ReplyDeleteجميل اوي تسلم اديك يا مصريه
ماعملتش القشطليه دي قبل كده بس اوعدك اني اجربها قريب
انتي عارفه انا زيك كده لا مقادير ولا دياولوا ربنا يخليلنا
the baraka method
هههههههههههه
بس ليا ملاحظتين علي الطريقه التانيه
اولا هي تعتبر كده مش بتتعمل بميه دي بلين بس بودره ( 3 كوب لبن بودره + 9 كوبيات ميه
)هما تقريبا بيعملوا كده عشان الحليب الطازه بتاعنا مش متوفر اوي عندهم وتلاحظيها في كل الوصفات بتاع الخليجيات ( مثلا لما بيعملوا عجيبنه يقولك حطي معلقتين لبن بودره وتلاقيهم بيعجنوها بميه احنا بقي نعجنها بلبن علي طول )
فاعتقد برضو انه في الطريقه التانيه ممكن نستبدل اللبن البودره والميه بلبن حليب عادي 9 كوبيات وخلاص مش كده
كمان علبتين القشطه ممكن جدا نستبدلهم بقشطه لباني عاديه او حتي مقشوطه من علي وش اللبن
تاني حاجه طريقة انك تحطي البيض في اللبن وترفعيهم علي النار دي شبيهه بطريقة الكاستر وبالتالي اتوقع ان القشطليه مش هاتبقي جامده اوي يعني هاتبقي شبه الكاستر كده او المهلبيه صح ولا انا بيتهيألي
بصي انا هاجربها ان شاء الله وواشوف هايطلعلي ايه
سلام يا قمر
the baraka method?
ReplyDeleteجميل قوي المصطلح ده
أهلا بالخمسة فضفضة
ملاحظاتك مظبوطة جدا جدا بس فيه حاجه إن الطريقة التانية دي بتخللي القشطلية تتقطع بالسكينة لأنك بتحطيها في التلاجه فترة طويلة لكن طريقتي بتخليها زي الكستر والمهلبية
وزي ماقلتلكم اتعاملوا معاها على إنها زي حلاوة الدقيق
إبقي عرفيني النتيجة يا فضفضة
نورتيني وابقي تعالي زورينا في مطبخي والمطابخ الشكيكة
دمتي سالمة بحفظ الرحمن
النكهة المغربية الجميلة
ReplyDeleteأنا اللي أعرفهم أغلبهم مصريين وفيه فلسطينية وأعرف واحده مغربية إسمها نكهة مغربية ههههه
إنتي ولا يهمك بس تعالي وسطينا وهتستفيدي
مافيش فرق بين المصريين وغيرهم من أشقائهم العرب
دمتي سالمة بحفظ الرحمن
ربينا يخليكي ده عشمي بردك
ReplyDeleteشكراااا حبوبتي و ربنا يسلمك
ان شاء الله هاعمل بالبركه زيك
ReplyDeleteوان شاء الله هتطلع حلوه لان اللى انتى عملها ماشاء الله شكلها يفتح النفس
ربنا يبارك فيكى
تسلم ايدك
ReplyDeleteهي فعلا حلا خليجي بيتاخد مع القهوة السعودي
والبركة احلى شيء يا معلم طبعا
اخبار نفسوياتك ايه؟
طمنيني عليكي
ما شاء الله ..
ReplyDeleteانا الصراحة جوعت اوى :D
ان شاء الله هابقى احاول اعملها ..
جزاكِ الله خير حبيبتى مصرية ..
دمتِ بخير ..
ست الحبايب الفراغ
ReplyDeleteعلى فكرة اختاري ليكي اسم غير الفراغ
إنتي عاملة مدنة كلها مواضيع في المليان وجميلة زيك
منتظره نتيجة عمايلك للقشطلية
وراعي إنك وانتي بتعمليها توصلي لقوام المهلبية يعني تتوصي بالحليب وتسيبيها تستوي وتاخد راحتها شويتين على النار
دمتي سالمة بحفظ الرحمن
أهلا ستاتيتو
ReplyDeleteأنا ما أكلتهاش عند الخلايجة لكن اخترعتها بعد ماجارتي قالتلي عليها بس كانوا بيحطوا مياه بسكر بدل الحليب بسكر وانا اخترعت موضوع الحليب وسبحان الله عجبتهم جدااا لما عملتلهم منها
الأصلية بتاعة الخليج ماعجبتنيش علشان جامدة أنا بعملها زي المهلبية
حاولي تنفذيها للولاد وقوليلي نتيجة التجربة
دمتي سالمة
لوجي حبيبتي
ReplyDeleteحاولي ولا يهمك حتى لو ماطلعتش مظبوطة هتقدري تعرفي ايه العيوب وتتفاديها
ابقي قوليلي النتيجة بس من غير ضرب أنا قصدي أدوقكم حاجه حلوة ( وش بيضحك )
دمتي سالمة
اول مره ازور مدونتك وقفتشك عن البت موني الى مش بتقولي يا اختي على المدونات الحلوه هاقطعها
ReplyDeleteواتفاجأت لما لقيتك حاطه مدونتي عندك يظهر ان انا فاشله مدونات بصراحه
اولا تسلم اديكى يا جميل
دى كده تبقى عامله زي ما تكون بسبوسه بس مسوينها على النار فوق
بصي انا هاجرب فى حاجه بسيطه كده وبعدين اقولك جرى ايه
مش كنت اشوفها بدري
انا لسه عامله بسبوسه اهو
يلا مش مهم المره الجايه
بس انا هاعمل طريقتك ان شاء الله شكلها احلى كده
تحياتي ليكى
صبرني هانم الجميلة اهلا وسهلا
ReplyDeleteبصي بقى لو هتعمليها بالطريقة الأصلية مش بتبقى زي البسبوسة لا لا بتبقى زي المهلبية الجامدة تقطعيها بالسكينة وبيبقى لونها فاتح خالص
ماعجبتنيش
لكن اللي أنا كنت مخترعاها قبل ماعرف حكاية القشطلية دي عجبتني لأنها زي المهلبية بس بمزاق جديد علينا
المهم تظبطي كمية الحليب وتقلبيها على النار لغاية قوامها يبقى زي المهلبية
نورتيني بمرورك ودمتي سالمة بحفظ الرحمن
يا ست هانم, بجد انا ما بمزحش انتي لازم تنضمي النا في نادي الوليمه.
ReplyDeleteأولا هو اول منظمه عربيه يجتمع فيها العرب من غير خناقات .
تانيا كلنا بننتج فيها احلى ألأكلات اللي بنقدمها لأهلنا و لأحبابنا, يعني عمل خير ملىء بالحب و العطاء و ناخد عليه اجر ان شاء الله.
ثالثا, انتي ليه مستهينه في نفسك؟ انت ما شاء الله عليكي و على وصفاتك الجميله و اللذيذه و كمان محترفه في اشغال النشر على المدونه...كل اللي عايزينه انك تطبخي و تنشري على المدونه و اذا حبيتي تحطي صور للوصفات او الخطوات بنكون سعداء جدا...ياللا احنامستنينك
:)
طبعا, من غي اي ضغوط عليكي...كله بيرجع لقرارك النهائي..بس بنحب انك تشاركينا
إممممممممممم
ReplyDeleteطيب قوليلي يا سمورة هي المسايقة دي ليها وقت محدد ولا براحتي؟
علشان أمخمخ بقى واصور وادلع الأكلة
ولو إن برضه هبقى أي كلام
ده انا استمتعت برؤيتك وانتي بتطبخي الفرخة الجزايري
هو ده الشرح وإلا فلا
لكن خلاص موافقة أحط صور
عرفيني المسابقة هتخلص إمتى ويبقى شكرا جزيلا
بحبك يا رافعة معنوياتي
دي مش مسابقه ابدا...هي مشاركه من الأعضاء لطبخ وصفه من كل بلد عربي كل شهر مره, يعني 12 مره في السنه بس...و الأختيار بيكون للعضو من البلد اللي الدور عليها...احنا عمالنا نمشي بألأحرف ألأبجديه....شهر مايو فات و دور الجزائر خلص. الدور في الشهر ده على البحرين, لكن احنا ما عندناش اعضاء من البحرين ,و بما انه انا ساكنه في البحرين ساعدت آرليت في ألأختيار, قررنا على الوصفات , اتنين اكل رز و لحم و سمك و شيء من هذا القبيل و وصفه للحلو..
ReplyDeleteانتي لازم تبعتي ايميل لآرليت و هي حتعطيكي اذن بالدخول على بلوج النادي علشان تشوفي الوصفات و طريقة طبخها...الهدف هو المشاركه و التعريف بأكلات غير أكلنا اليومي العادي, منها نفيد و نستفيد يعني. طبعا احنا بنشجع انك تستعملي افكارك و ابتكاراتك و لمساتك الخاصه في تحضير الوصفات.
شكرا على ألأستجابه.
ايميل آرليت هو:
phoeniciangourmet@sympatico.ca
:)