Wednesday 27 May 2009

الكشري الإسكندراني


نزولا عند رغبة الجماهير اللي هما

نكهة المغربية ( وش بيضحك قوي ) طبعا هي قليلة ؟ دي بتعمل الكسكسي بالكسكاس

هقدم النهاردة الكشري الإسكندراني إللي هو الكشري الأصفر

وده طبعا غير الكشري المصري اللي هبقى أحطه ليكم برضه علشان أكون وفيتي بوعدي لحبيبتي نكهة المغرب الجميلة



المقادير
ـــــــــــــــــــــــــ

2 \1 2 كوب أرز -


كوب عدس أصفر -


4ملاعق زيت ذرة -


مقدار من الملح حسب الرغبة -


3بصلات -


مقدار من الزيت للتحمير -


كيلو طماطم للصلصة -


4فصوص ثوم مفرى -


1ملعقة صغيرة كمون
الطريقة
ـــــــــــــــــــــ
1-


يضاف العدس مع الأرز ويغسل جيدا.


2-يسخن الزيت ويضاف إليه مقدار الماء والملح ونتركه على النار حتى يغلى


.3-يضاف إليه الأرز حتى يتشرب ثم نهدى عليه النار حتى ينضج


.4-ثم نحمر الثلاث بصلات حتى يصفر لونها فقط وتصفى من الزيت.


5-ثم تضاف إلى الأرز ويقلب ونتركه على النار 5دقائق ثم نطفئ النار عليه

لعمل الصلصة
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ

نعصر الطماطم ونصفيها ثم يسخن الزيت ويحمر فيها الثوم المفرى ويضاف إليه الطماطم والكمون والملح ونتركه على نار هادئة حتى تنضج وتتسبك قليلا.-


يقدم الكشرى بجانب الصلصة


وممكن مع الأكلة دي نحمر بطاطس ومتنسوش السلطة الخضراء

أنا كمان بسلق بيض وبعدين أقشره وأحمره

بالهنا والشفا

28 comments:

  1. شكرا يا جميل على الكشري بس هو من غير مكرونة؟
    و العدس بيستوي مع الارز؟

    ReplyDelete
  2. حبيبي يا اسكندراني

    بعمله بالزبدة وبيبقى اخف واحلى ميت مرة من الزيت
    كمان بحمر بصلة له في الأول قبل الرز والعدس وبسيب بصلتين متحمرين في الزبدة وبعد الغرف احطهم على الوش في الطبق مش في الحلة
    كنت ها أتأثر جدا لو مقلتيش البطاطس والبيض المسلوق المتحمر في الزبدة برضك لأنهم تراث غالي

    جربي كده نفس الاكله بالزبده ونلتقي بعد الأكل وتقولي لي رايك

    تسلم ايدك

    ReplyDelete
  3. لا يا نكهة الصنف ده من غير مكرونة

    ده بنستخدم فيه العدس الأصفر والرز فقط

    العدس والرز بيتحطوا مع بعض ويتخلطوا ويتغسلوا وبعدين تحطيهم على النار كأنك بتطبخي رز عادي خالص

    يارب تعرفي تعمليه يا نكهة وانتبهي لكمية المياه علشان مش يتعجن منك

    اي خدمه يا حبيبتي

    باقي كده الكشري المصري والمهلبية هحطهم ليكي من عيوني

    بحبك قوي

    ReplyDelete
  4. يا جميل يا جامد يابتاع الزبده يا رايق

    بصي بقى يا ستوته

    أنا أصلا مش بحط بصل خاااااالص

    بطبخه عادي جدا زي ماكون بفلفل رز وبحط توابل ملح وفلفل وكمون ناعم

    وجنبه بقى سلطات وبطاطس وبيض مسلوق ومتحمر

    موضوع البصل كنت بعمل زيك بصلتين كده في الاول قبل ماصب الرز والعدس بس بطلت

    تفتكري ليه؟

    لأني مكبرة الــ دي ومروقة الــ جي

    دي أولا

    وثانيا إني بخللي ولادي هما اللي يعملوه تحت إشرافي لذلك هيبقى صعب عليهم موضوع البصل وانا لو الدنيا اتشقلبت مش هقوم أعمل البصل

    مش بقول لكم شملولة ؟

    هجربه بالزبدة واقولك المزاق عامل ازاي

    بحبك يا زبدة

    ReplyDelete
  5. الله عليكى يا مصرية

    انا كمان بعمل معاه بيض مسلوق وسلطة
    دى اخف اكله تتعمل فى الصيف

    والصلصة بحب احط فيها شطة شوية صغيرين
    بالثوم والفلفل كمان

    والاكبر بقى لما نعمل معاه مسقعة

    تسلم ايدك
    تقبلى مرورى

    ReplyDelete
  6. و الله يا شملولة اللي منعني من التجربة دي النهارده هو العدس الاصفر معنديش لو مان عندي لعملت الكشري على العشى
    بس ان شاء الله لما أجيب العدس حفرخك على الكشري اللي بجد يعيننننيييييييي
    تسلميلي يا قمر و الله تعبتك معايا
    بس خلاص يا حبيبتي صبرني يا رب شالت عنك الطعمية مفضلكيش غير المهلبية و الكشري المصري

    ههههههههههههه
    مش كتير

    ReplyDelete
  7. السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته عزيزتي المصرية شملولة هانم

    كيف احوالك ان شاء الله بخير وبصحة وعافية هدا الطبق جميل واكيد لديد ايضا ان شاء الله ساجربة لاني في حياتي ما دقت الاطباق المصرية اكيد انه غني باطباق لديدة انا اسمع عن الكبسة فيريت يوم من الايام تقدمين الطريقة واكون شاكرة لك اختي

    تسلمي وان شاء الله ليلة سعيدة

    ReplyDelete
  8. يممممممم

    هابقى اجربه ان شاء الله ..

    بس اسمك الجديد عاجبنى جداااااا..

    شملولة هانم ..

    هههههههههههه

    وحشتينى جدا والله يامصرية ..

    جزاكِ الله خير ..

    دمتِ بخير ..

    ReplyDelete
  9. هو إنتي وصلتي للطعمية يا نكهة؟

    يابنتي تعالي نديكي الجنسية المصرية وخلاص

    بإذن الله في أقرب وقت هحطلك الكشري المصري والمهلبية

    بس هحط الكبسة لياسمين الأول علشان ضيفة جديدة

    كلي إنتي كشري اسكندراني لغاية لما أطبخ الكبسة

    مواااااااااااااه

    ReplyDelete
  10. وعليكم السلام ورحمة الله تعالى وبركاته

    أهلا ياسمينة المغربية الحبيبة

    منوراني ومشرفاني

    يا حبيبتي كل المطبخ المصري تحت أمرك بس إنتي أطلبي

    بالنسبة للكبسة هي أكلة خليجية وشهيرة جدا بل وأساسية بالمطبخ الخليجي

    فيه منها بالدجاج وفيه منها باللحم

    هشرحلك الطريقتين بإذن الله

    ربنا يبارك فيكي وأشكرك لكلماتك الجميلة

    دمتي سالمة بحفظ الرحمن وأمانه

    ReplyDelete
  11. لوجي حبيبتي

    يارب تكوني بخير ومتوفقة في المواضيع اللي شاغلاكي عننا

    بقى إسم شملولة هانم جديد؟

    ده قديم جدا من وقت فتح مدونة بيت العز بس إنتي ماكنتيش بتيجي تاكلي عندي

    وبعدين الكشري الإسكندراني ده تبعنا يا اسكندرانية يا جميلة

    إنتي وحشاني خالص ومواضيعك كمان

    يللا بقى إفضي لينا وتعالي

    بحبك قوي قوي قوي

    ReplyDelete
  12. يا بختك يا ياسمين مين قدك حتكلي كبسة من ايد الشملولة

    ReplyDelete
  13. اول مرة اعرف بالاكلة دي

    انا بعرف الكشري الي بالعدس الحب والمعكرونة

    انا بكره ناوية اعمل مجدرة لو تعرفيها

    شبيهة بالكشري بس ارز وعدس حب وبصل انا بعشق البصل بكل الاكلات ممممممممممم

    تسلم ايدك ياقمر بفكر اعمل عينة من المجدرة وعينة من الكشري بتاعك بكره

    واشوف جوزي هتعجب اي اكلة اصله مجنني في الاكل

    دلووع عالاخر :)

    ومنتظرة طبعا الكبسة والكشري والمهلبية ومنك نستفيد ياجميل

    اموووووووووووواه

    بحبك موووووووووت

    ReplyDelete
  14. شملوله بصي

    عندنا بقى مش بنعمله كده

    انا باعمله الرز اد العدس تقريبا

    وبعدين مش باعمله تقليه خااااالص مالص بالص

    باسويه فى مايه زي الرز كده

    بس اظبط الميه عشان ما يعجنش

    وبعدين باعمل جنبه بقى زيك بيض مسلوق ومحمر وبتنجان مقلي وبطاطس وفلفل مقلي وسلطه

    وناكله ونتخن ونقعد يومين مش عارفين نتنفس
    هههههههههههههههههه

    تسلم اديكى يا قمر

    ReplyDelete
  15. يابت يا شقية انتي بطلي تعاكسي بلدياتك

    ربنا يستر عليكي يا ياسمينة دلوقتي تيجي تعمل الكبسة تطلعلها مربة فراخ

    نياهاااااااااااااا

    ReplyDelete
  16. أيوه أنا عارفه المجدرة يا أجمل غزاوية

    اعملي التجربة بس أوعي يعجن منك أحسن شكلي قدام جوزك يبقى وحش قوي وسمعة مصر تتأثر في فلسطين

    مواهين على الخد اليمين ومواهين على الخد الشمال وحضن كبير

    وطبعا بحبك ده انتي بنت أختي أساسا

    ReplyDelete
  17. يا صبصب يا رايق يا جميل يا عاجبني

    مانا حطيت الطريقة الأساسية في اسكندرية

    لكن كتبت في التعليقات إني بعمله زيك بالظبط

    ولا تقلية ولا مهلبية

    كأني بفلفل رز عادي بس بزود كمون مع الملح والفلفل

    وجنبه كل الحبشتكانات بقى

    ولظلظي يا مصرية وربربوا يا عيال

    هما الرجاله بيبصوا لهيفاء وهبي من فراغ

    جتنا نيلة في حظنا الهباب

    بحبك قوي يا بت يا صبصب انتي وعاجباني

    ربنا يديكي الصحة ويحميكي

    ReplyDelete
  18. ألحقيني يا ماما يا عسل
    القمورة صبرني حتنزل فراخ بالفريك
    خلاص انا كده كل أحلامي تحققت
    معدش لازمت أنزل لمصر ههههههههههههه
    و الله شفت الاعلان عندها اتهوست ههههههههههههه
    معلش اهي وحدة هبلة استحملوها
    مووووحححححححح
    بس متنسيش البالي بالك اااااهههههه مهو الفراخ كوم و الكشري و المهلبية كوم تاني

    ReplyDelete
  19. وااااااااااو

    إيه الإخبارية اللذيذة دي

    أنا بحب الفريك بالفراخ قوي يا نكهة

    كده الهبل زادوا واحده كمان خديني جنبك

    هروح طيران عند صبصب واملي عيوني من أكلها اللذيذ

    عملتي الكشري ولا لأ يا كوكو؟

    واتطمني اللي بالي بالك هينزل في بوستات قريبة بإذن الله

    إنت تؤمر يا قمر المغرب

    مواااااااه

    ReplyDelete
  20. تسلميلي يا غزااااللل
    الكشري انشاء الله بعد مرجع من السفر و الله حتوحشوني مووووتتتت
    و الله حفتقدكم جدا
    حغيب عنكو اسبوع و انشاء الله أرجع و لقيكم بخير

    ReplyDelete
  21. رايحه فين يا كوكو؟

    هتوحشيني قوي قوي قوي

    يارب تسافري وترجعي بألف سلامة

    خدي بالك من نفسك

    أحبك في الله

    ReplyDelete
  22. و الله انتو كمان حتوحشوني يا خسارة مش حقدر أدخل على النت في السفر بس انشاء الله بعد السفر حفضى ليكم و نعوض اللي فاتنا ههههههههههههه قصدي اللي حيفوتني


    ممممممممموووووووووووووححححححح

    ReplyDelete
  23. السلام عليكم يا شملولة يا مصرية اسكندرنية:)

    معلش علي التأخير
    (وش مكسوف زي الطماطم بالضبط)

    بس و الله ما عارفة اتلفت حتي

    المهم
    انا بمووووووت في الكشري ده موووت
    بس للأسف مش بتهني عليه
    لان لازوجي ولا اولاديبياكلوه

    لازم الاكل يكون فيه اي نوع من انواع اللحوم علشان يتفضلوا علي و ياكلوه

    فبقيت اعملهم الكشري الاسكندراني اللي هقولك عليه دلؤتي و بقي بيتنسف نسف


    كان الشيف شربيني بيقول ان الكشري اللي بالرز و العدس بس ده بتاع الدلتا
    بعني بتاع وجه بحري

    اما السواحلية زي الاسكندرنيه فالكشري عندهم في اضافة علي كده
    انهم بيحطوا جمبري صغير بتاع الرز ده مع الكشري

    مع بعض يعني


    يعني بدل ماتشوحي البصل كده من غير حاجة
    هم بيشوحوا البصل مع الجمبري و بعين يعايروا الماية و يظبطوها و عند الغليان يحطوا خليط الرز و العدس

    و الشيف ساعتها قال ان الكشري ده بأه هو الي اسمه كشري اسكندراني

    طبعا انت ادري :))


    تسلم ايدك يا قمر

    ReplyDelete
  24. يا جميل يابتاع الوصفات الفظيعه

    مش أعرف موضوع الكشري أبو جمبري ده

    أصل أنا أساسا اتولدت وعشت سنيييييين في القاهره

    أنا هنا من 6 سنين فقط

    وبالنسبة ليا يوم الكشري يبقى بطاطس محمرة وبدنجان مقلي وبيض مسلوق ومحمر

    يعني حبشتكانات وأكله مضروبة

    أحيانا بحمر فراخ علشان ألظلظ حبايبي

    وعرفت إن فيه بلاد بياكلوا جنبه سمك مشوي تقريبا

    لكن أنا بحب الإختراعات وهعمله بإذن الله بالجمبري للتغيير والتنوع وأنا أصلا عندي كيس جمبري في الفريزر

    شكرا ياللي بتعلميني الأكلات المفتكسه الغاليه

    مواااااااااااااااااه

    ReplyDelete
  25. انا كمان بحب الكشري بالعدس و جنبه بيض محمر و بطاطس محمرة و يا سلام لو بتنجان مخلل


    طيب خدي الطريقة بالضبط زي ما الشيف قالها في البرنامج بالضبط لو ناوية تعمليه
    :)

    المقادير:
    كيلو رز بسمتي او مصري
    (مش هتفرق)

    2 بصلة متوسطة مبشورة

    طماطم مقطعة مكعبات صغيرة

    سمك فيليه و جمبري و سبيط
    (100 جرام لكل صنف)

    حمص شام بدل العدس

    خمس فصوص ثوم

    ممكن فلفل اخضر


    المهم بشوحي البصل لما يذبل تحطي الثوم و قطع الطماطم الصغيرة و الفلفل الاخضروالطماطم تنزل الصوص بتاعها
    و بعدين تنزلي السبيط و تقلبي 3 دقائق و الجمبري و بعدين السمك و تقلبي تقليبه و بعدين تحطي الرز و تقلي كويس لحد ما الرز يشرب من الخلطة و نحط كسبرة ناشفة مطحونة و ملح و فلفل و كمون
    و نحط الماية بتاعة التسوية
    و لما يستوي الرز

    نغرفه و زينه بالحمص الشام


    انا بعمله بالرز و العدس و ممكن ازين بالعدس في الاخر وساعات بطنش


    طبعا بعد الغلبة ديه هتطنشي و تسيبك من الكشري الساحلي ده خالص

    ReplyDelete
  26. يا حبيبتي يا موني إنتي جميلة خالص وبتحبي توصفي كل حاجه بدقة شديدة

    علشان خاطر تعبك في الكتابة هعمله بإذن الله

    وهخللي يوسف إبني اللي غاوي طبخ قوييييييي يقولك رأيه

    سوفه عنده 11 سنه وبيفتكس حاجات غريبه يفاجئنا بيها
    بس أخواته بيجروا وراه علشان يضربوه لأنه بيبهدل المطبخ

    وأنا بجري أسبقهم علشان أدافع عنه علشان هو حبيبي شبه القطه

    هعرفك بيه قريب لما يعمل مدونته الخاصة بإذن الله

    إسكتي يا موني النهارده عملت عمله سوده

    اتصلت بمطعم أبو فارس السوري وجبت حاجات من هناك من ضمنها فتة سي فود

    مش طايقه من وقتها عندي غثيان

    بس عاملينها الطريقة دي:
    ـــــــــــــــــــــــ
    من تحت عيش أبيض محمصينه وحاطين عليه مرقة علشان يبقى طري

    من فوقه رز بني بتاع الصيادية

    على الوش حاطين فواكه بحر مختلفة الأشكال مطبوخة مع صوص ماميزتش منه غير شبت كتير وتقريبا كسبره خضرا

    ومعاهم مشروم

    بس ازاي عاملين الصوص اللي زي الكريمه ده مش عارفه

    أيوه صحيح وبالتوم مش البصل

    لو عرفتي ابقي قوليلي

    على فكرة مش قاليين فواكه البحر نهائي

    موااااااااااااه

    ReplyDelete
  27. so delicious
    i made it today
    i descover your blog on arabia cooking
    it' very nice with delicious recipes
    take care
    Touria

    ReplyDelete
  28. مرحباً،
    إسمي نانسي مطر وانا أعمل في مجال الطبخ والوصفات على الإنترنت. إكتشفت مدونتك وأنا معجبة جداً بها، وكنت أحاول الإتصال بك لمناقشة موضوع يخص المدونة، لكن للأسف لم أجد الوسيلة.
    هذا بريدي الإلكتروني : nancy@shahiya.com الرجاء ان ترسلي إلي بريدك الألكتروني لأكتب لك ونناقش التفاصيل.
    مع فائق الإحترام 

    ReplyDelete